Kinderhart chirurg

Yannick Taverne, cardiothoracaal chirurg

Als cardiothoracaal chirurg met aandachtsgebied congenitale hartafwijkingen (fellow) sta ik, samen met een multidisciplinair team, in voor de behandeling van aangeboren hartafwijkingen. Zowel bij jonge kinderen als volwassenen. De complexiteit van de aandoeningen en het feit dat elke aandoening weer anders is, vind ik uitermate interessant. Naast mijn werkzaamheden als cardiothoracaal chirurg ben ik ook verantwoordelijk voor het cardio-chirurgisch wetenschappelijk laboratorium waar de directe link tussen vorm en functie van het hart wordt onderzocht.

Hanna Talacua, cardiothoracaal chirurg

Net als Yannick ben ik cardiothoracaal chirurg en specialiseer me nu door naar congenitaal cardiothoracaal chirurg. Ik opereer kinderen en volwassen met een aangeboren hartafwijking of kinderen met een longafwijking. Met de juiste zorg kunnen wij een bijdrage leveren aan de toekomst van deze kinderen en geven we ze een kans op een mooi leven. Dat maakt het een prachtig vak! Naast chirurg ben ik zorgethicus. Deze richting van ethiek houdt zich bezig met wat goede zorg is. Hoe zorgen wij goed voor elkaar? En dit is veel breder dan alleen medische uitkomsten.

Multidisciplinair en levensloop

Voor de aanpak van complexe hartaandoeningen en het zo goed mogelijk helpen van een kind of volwassene, is een multidisciplinair team nodig, waarbij verschillende afwegingen uiteindelijk leiden tot een op maat gemaakt plan. Niet alleen voor het maken van het operatieve plan is een compleet specialistisch team nodig, ook tijdens de operatie staat een team klaar wat zich alleen maar bezig houdt met hartoperaties. Daarnaast moet er binnen een congenitaal hartcentrum meerdere toegewijde specialismen aanwezig zijn; de zorg gaat namelijk niet alleen over het hart, maar over het complete kind of volwassene. Het geeft ontzettend veel voldoening om onderdeel te zijn van zo’n team!

De overdracht van kennis en kunde

Binnen de congenitale hartchirurgie is geen kind gelijk. Dat maakt dit vak zo uitdagend. Er is sprake van heel complexe pathologie waar ervaring en kunde centraal staan. Want veel van de complexe afwijkingen komen zo weinig voor dat we er soms maar één of twee keer per jaar mee te maken krijgen. Hierdoor blijft de training van de specialisten verspreid over meerder centra summier. Ons kleine clubje congenitaal hartchirurgen in Nederland bestaat hoofdzakelijk uit jonge en gedreven mensen die de komende jaren de kar zullen trekken. De komende tijd staat overdracht van ervaring vanuit de oudere generatie op de jongere centraal. Deze noodzakelijke kennisoverdracht kan alleen maar plaatsvinden in centra waar veel van deze ingrepen plaatsvinden. Alleen zo kunnen we de zorg voor hartekinderen in de toekomst waarborgen.

Yannick Taverne en Hanna Talacua, cardiothoracaal chirurgen

Kinderhart chirurg

Kinderhart chirurg