Kindercardioloog in de regio

Kindercardiologie in hart en…

De begeleiding, diagnostiek, afwisseling in problematiek en het opbouwen van een vertrouwensband met een kind en zijn of haar familie maakt kindercardiologie een uitdagend en verantwoordelijk vak en kindercardioloog is hierdoor wat mij betreft het mooiste beroep dat er is! Ik groei met ieder gezin mee en ik sluit ze in mijn hart.

‘Bedankt voor het spelen’ – een praktijkvoorbeeld

Je komt met je ouders op consult op de afdeling neonatologie. Je bent nog maar één week oud. Je was gewoon thuis, maar er wordt vermoed dat je een infectie hebt. Maar, de neonatoloog denkt dat er iets anders aan de hand is. Bij opname heb je een slechte circulatie. Ook valt op dat de pulsaties in je liezen niet te voelen zijn. De echo laat al snel zien wat er speelt, een vernauwing in de aorta (coarctatio). Je hart levert topsport en heeft het moeilijk door het harde werken. Samen met de opleider bespreken we met je ouders wat er aan de hand is. We starten een behandeling met Prostin om de ductus open te maken, zodat het bloed een andere route kan nemen dan via de vernauwde aorta. De neonatoloog zorgt voor ondersteuning van je ademhaling. Je ouders komen in een rollercoaster terecht. Je was een gezonde baby en nu heb je opeens iets aan je aorta waardoor een operatie nodig is. Na ondersteuning van je ademhaling en het starten met Prostin voel jij je wat beter. We overleggen met het chirurgische kinderhartcentrum om je stabiel over te plaatsen en de opties voor een operatie te bekijken.

De periode in het chirurgische kinderhartcentrum verloopt vlot. Eén week na de operatie kan je naar huis. Daarna zien wij je terug op de poli, een tevreden baby met opgeluchte ouders.

Je bent inmiddels 3 jaar oud en samen met je ouders kom je voor reguliere poliklinische controle. Onwennig loop je achter het been van papa de echoruimte in. Wanneer de doos met DVD’s tevoorschijn komt, ontdooi je. Met een glimlach zoek je jouw favoriete DVD uit. Het wordt Bob de Bouwer! Het litteken bij je schouderblad laat zien dat je een hartekind bent. Voor de rest merkt niemand dat jij bijzonder bent.

Tijdens de echo lig je muisstil te kijken, helemaal in de wereld van Bob. Wanneer we naar de aortaboog willen kijken, wordt het toch even moeilijk. Die echokop in je hals is echt vervelend. Gelukkig is de bellenblaas een goede afleiding. Eindelijk is het klaar. Een blije jongen en opgeluchte ouders. Weer een goede controle. Als je de deur uitloopt vraagt je moeder: ‘‘wat zeg je tegen de dokter?’ En met een blije lach roep je uit: ‘bedankt voor het spelen!’  

Patiënt centraal

Dit is wat ons vak zo bijzonder maakt. We zetten ons in voor onze patiënten en hun familie om de beste hartzorg te leveren. Patiënten uit de regio komen alleen in het grote kinderhartcentrum voor interventies en chirurgie. Zorg is dichtbij wanneer dit kan en ver weg als het moet. De continuïteit en toegankelijkheid worden in dit netwerk door ouders en patiënten als goed ervaren. Samenwerking is hierbij onmisbaar, zowel met het hartekind en de ouders, als met alle betrokken zorgprofessionals. Om de goede zorg te kunnen behouden voor nu en in de toekomst is centralisatie nodig. Bij de huidige polarisatie wordt het belang van de patiënt uit het oog verloren. Laten we samen werken aan hoogwaardige zorg, waarbij het kind en het gezin centraal staan.

Kim ten Dam, kinderarts die zich specialiseert als kindercardioloog

Kindercardioloog in de regio

Kindercardioloog in de regio