Achd cardioloog

Als ACHD (adult congenital heart disease)-cardioloog draag ik, samen met een aantal directe collega’s, zorg voor volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Ik ben dan ook geen kinderarts, maar cardioloog en werk in een team met andere cardiologen die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in hartfalen, elektrofysiologie (dit gaat over o.a. hartritmestoornissen of pacemakers) of beeldvormend onderzoek van het hart.

Van kind naar volwassene

Rond het achttiende levensjaar gaat de zorg voor een patiënt met een aangeboren hartafwijking over van de kindercardioloog naar de ACHD-cardioloog. Dit vindt plaats tijdens een gezamenlijk spreekuur.  Samen gaan we na welke behandelingen een patiënt op baby- en kinderleeftijd heeft gehad en welke aandachtspunten er zijn. We bespreken wat de verwachtingen van de patiënt mogen zijn voor de toekomst, samenhangend met de aangeboren hartafwijking.

Zorg voor volwassenen met een aangeboren hartafwijking

Veel van de routinematige zorg voor volwassenen met een aangeboren hartafwijking vindt plaats op de polikliniek. Dit zijn controles bij de ACHD-cardioloog, vaak in combinatie met aanvullende onderzoeken. Soms is opname in het ziekenhuis nodig, bijvoorbeeld vanwege een ritmestoornis, een infectie aan het hart (endocarditis) of vanwege vocht vasthouden (hartfalen). Via een hartkatheterisatie kan een gespecialiseerd team metingen aan de binnenkant van het hart en bloedvaten doen. Ook een openhartoperatie kan nodig zijn, bijvoorbeeld om een hartklep te vervangen of om een gaatje in het hart te sluiten dat bijvoorbeeld pas is vastgesteld op volwassen leeftijd. Dan is een gespecialiseerd chirurgisch team beschikbaar, waarin de congenitaal hartchirurgen samenwerken met volwassen hartchirurgen.

Op naar een volwaardig leven

Met bijzonder veel plezier sta ik volwassen patiënten met aangeboren hartafwijkingen bij. Als cardioloog ben ik betrokken bij verschillende levensfasen: de groei naar volwassenheid bij adolescenten die van alles willen ontdekken, begeleiding van jonge vrouwen tijdens zwangerschap, maar ook advisering over een gezonde leefstijl na de overgang of het maken van keuzes richting het levenseinde. Samen met een patiënt onderzoeken welke keuze een patiënt het beste past, extra begeleiding rondom een ingreep, samen terugkijken op een opname: al deze aspecten zijn wat mij betreft belangrijk om een goede band op te bouwen. Veel patiënten met een aangeboren hartafwijking zijn erin geslaagd een volwaardig en fijn leven te leiden en doen slechts zijdelings een beroep op het ziekenhuis en het behandelend team. Dit is ook het doel dat we met elkaar voor ogen hebben.

Heleen van der Zwaan, ACHD-cardioloog

Achd Cardioloog

Achd cardioloog